Anne Vilsbøll

Anne Vilsbøll (f. 1951) er en dansk billedkunstner, installasjonskunstner, kurator og forfatter som har spesialisert seg på håndlaget papir som sitt kunstneriske uttrykksmiddel. Hun er kunstutdannet i Danmark, Frankrike og USA. I dag bor og arbeider hun vekselsvis i København, Sør-Frankrike og India.

Anne Vilsbøll lærte papirproduksjon ved høyskoler i USA og har i mer enn 30 år kontinuerlig utviklet sin kunnskap om håndlaget papir som et kunstnerisk medium. Hun søker å trenge inn i hemmelighetene til håndlaget papir basert på tradisjoner i Europa og Asia, og hun har arbeidet på flere europeiske og asiatiske papirfabrikker. Hun har utgitt flere bøker, artikler og essays om papir og papirproduksjon.

Vilsbølls kunstnerskap er resultater av nyskapende og inspirerende forskning på papirets skjulte potensiale. Hun lager sitt eget håndlaget papir, som hun maler på og former skulpturelt. Håndlaget papir og materialitet er en rød tråd i hennes kunstnerskap der hun konstruerer fra kaos for å gi oss visjoner om en metafysisk verden. Hun skaper en bro mellom fortid og nåtid.

Hennes arbeider har en eksperimentell kvalitet der de skapes i en pågående forskningsprosess på materialiteten i tremasse og ferdig håndlaget papir. Hun maler hovedsakelig abstrakte former på eget håndlagde papir, noe som gir fargene et rikt, vibrerende liv. Kunsten hennes er i stadig endring og skiftende underveis i arbeidsprosessen.  

«Jeg har enorm frihet til å velge, og jeg undersøker alltid verden og dens mangfold. Jeg vil fortsette å gjøre det så lenge jeg kan.»

Hun arbeider også som installasjonskunstner i det offentlige rom med storstilte produksjoner. Hennes mer intime arbeider hos Galleri Linn viser intuisjon, sensibilitet og tekstur. Fargene er lyse, energiske og er bygget opp fra innsiden til abstrakte komposisjoner. Disse maleriene viser hennes evne til å veksle mellom metning-transparens, glans-matt, lys-mørk, nyanse uten fortynning, spredning og taktilitet.

Anne har uttalt «Color is not only to be, it is to be savored, observed and collected but the pigment is also to be «touched» in her paintings».

Anne Vilsbøll har deltatt i et stort antall utstillinger museer i USA og Europa og hun samarbeider med mange gallerier. Hun er i tillegg professor i fransk og kunsthistorie. Vilsbøll er gjesteprofessor og gjesteforeleser ved kunsthøgskoler, designskoler og kunstmuseer i flere land. Hun var medgrunnlegger av IAPMA, International Association of Paper Artists and Hand Papermakers i 1986, redaktør 1986-92 og president 1996-00.

Anne Vilsbøll er inspirert av bl.a. Georgia O´Keeffe, Karen Blixen, historiske legender, myter og filosofi.