Anne Vilsbøll

Anne Vilsbøll (f. 1951) er en dansk billedkunstner og installasjonskunstner som har spesialisert seg på håndlaget papir som sitt kunstneriske uttrykksmiddel. Hun er kunstutdannet i Danmark, Frankrike og USA. I dag bor og arbeider hun vekselsvis i København, Sør-Frankrike og India.

Anne Vilsbølls kunstneriske praksis har gjennom 40 år vært basert på grunnforskning på det håndlagende papirets skjulte potensiale som moderne kunstnerisk uttrykksform. Hun lager håndlaget papir basert på tradisjonelle teknikker fra Europa og Asia. Vilsbøll har arbeidet på flere europeiske og asiatiske papirfabrikker, og hun har utgitt flere bøker, artikler og essays om håndlaget papir.

Anne Vilsbølls kunstnerskap er resultater fra en intens, nyskapende og inspirerende forskning på håndlaget papir. Hun er internasjonalt anerkjent som en av pionerne, som siden 1980-tallet har vært delaktig til å gjenopplive det gamle papirhåndverket som samtidskunstform.

Hun skaper skulpturelle kunstverk ved å bearbeide det håndlagede papiret. Vilsbøll arbeider som installasjonskunstner med papir med storstilte produksjoner. Håndlaget papirkunst og materialitet er en rød tråd i hennes kunstnerskap. Hennes papirverk har en eksperimentell kvalitet, og er skapt i en pågående forskningsprosess på materialiteten i tremasse og ferdig håndlaget papir. Hun maler hovedsakelig abstrakte former på eget håndlagde papir, noe som gir fargene et rikt, vibrerende liv. Kunsten hennes er i stadig endring og kan skifte retning underveis i arbeidsprosessen. 

«Jeg har enorm frihet til å velge, og jeg undersøker alltid verden og dens mangfold. Jeg vil fortsette å gjøre det så lenge jeg kan.»

Hennes malerier, som er til salgs i Art Gallery Linn, viser intuisjon og sensibilitet. Fargene er lyse, klare og energiske og er for det meste i abstrakte komposisjoner. Maleriene viser hennes mesterlige evne til å veksle mellom kontraster som metning-transparens, glans-matt, lys-mørk, nyanse uten fortynning, spredning og taktilitet.

Vilsbølls motiver hentes fra opplevde øyeblikk. Hennes malerier, med abstrakt oppbyggede former og farger, er poetiske uttrykk, som gjør det opplevde til noe viktig. Verkene taler om natur, liv og sameksistens. Maleriene vibrerer av pigmenter på tekstuelle overflater, bygget opp fra grunnen av naturens planter til ark, som absorberer farge som hud – et samspill av materiale og maleri, som har vært Anne Vilsbølls kjennetegn i fire tiår.

«Color is not only to be, it is to be savored, observed and collected but the pigment is also to be «touched» in my paintings».

Anne Vilsbøll har deltatt i mange utstillinger på kunstmuseer og gallerier i USA og Europa. Hun er i tillegg professor i fransk og kunsthistorie. Vilsbøll er gjesteprofessor og gjesteforeleser ved kunsthøgskoler, designskoler og kunstmuseer i flere land. Hun var medgrunnlegger av IAPMA, International Association of Paper Artists and Hand Papermakers i 1986, redaktør 1986-92 og president 1996-00.
Vilsbøll er inspirert av bl.a. Georgia O´Keeffe og Karen Blixen. Hun henter inspirasjon fra historiske legender, myter og filosofi.