Dag Telhaug

Dag Telhaug bor rett ved havet i Spangereid, i kort avstand fra Lindesnes fyr. Telhaug er en anerkjent landskapsmaler. Han henter sin hovedinspirasjon fra havet, til sine marine- og maritime motiver, der han maler på Lindesnes, Lista og Jæren. Telhaug skildrer det Sørlandske kystlandskapet og marine landskaper med varierte havbukter, strender, elver, holmer, skjær og fugleliv. Han formidler stemningen, lyset og naturen på en harmonisk måte. Bølger, horisonten, været og den høye himmelen over vannflaten gir havet et skiftende ansikt.

Maritimt maleri er en sjanger som skildrer skip og sjøfart – en sjanger som stod spesielt sterk fra 1600- til 1800-tallet. Som ung ville egentlig Telhaug jobbe på havet, men hans mor satte ned foten. Hans lidenskap for fartøy, seilskip og fritidsbåter kommer frem i hans maritime arbeider. «Det skjer alltid noe på havet» sier Dag Telhaug. Båten er ofte et blikkfang i Telhaugs malerier. Et fartøy bringer mennesker og varer til et bestemmelsessted eller til ukjent farvann, men båten kan også symbolisere eksistensielle kontekster som livets reise, naturens evighet og utferdstrang.

Telhaug liker å fiske og å være ute i snekka. Han fyller også båten med malersaker og lerret, og kan ofte observeres ute på øygruppen Våre, som er noen av Norges sydligste øyer, der han kan stå ute for å fange øyeblikk etter skiftende vær, værfenomener og skimrende motiver. Bor en ved havet under en høy himmel, blir ofte blåfargen dominerende i maleriene. Telhaugs malerier i blåtoner har mange uttrykk. Blåfargen har en uendelighet i seg, den tar deg ut i rommet og den gir ettertanke, ro og hvile.

Telhaug maler alla prima eller vått i vått, en maleteknikk der han maler hurtige penselstrøk for å fange øyeblikket, før lys og skygge endrer karakter. Det hender at han må vente på samme type vær og lys, og så dra tilbake for å kunne ferdigstille maleriet. Han foretrekker å være ute foran motivet, og jobber da intenst. Det beste for Telhaug er å ha dårlig tid. Telhaug fikk et råd av sin mentor, kunstneren Ottar Helge Johannessen: «Ikke prøv å kopiere en populær maler, men skap ditt eget utrykk og vær tro mot det». Det kan være flere årsaker til at et maleri skaper interesse hos en betrakter. Telhaug tror at det viktigste er at det rører ved noe i oss. Noe som har å gjøre med gjenkjennelse eller opplevde øyeblikk. Livet består jo av mange øyeblikk og et maleri er et slikt øyeblikk.

Kunsthistorisk er Telhaug inspirert av impresjonismen og de franske friluftsmalerne som hyllet det øyeblikkelige inntrykket og den umiddelbare naturopplevelsen. Skygger av solen var ikke grå, men blåfiolett, slik de er i mange av Telhaugs verk. Maleren og naturalisten Frits Thaulow kalte seg marinemaler og malte mange maritime motiver og strandlandskaper fra Jæren. Telhaug er nært knyttet til Skagenmalernes interesse for det sterke sommerlyset, intense lysskildringer og realistiske friluftsmalerier. Som den anerkjente 1800-talls maleren Peder Balke maler også Telhaug ofte dramatiske bilder i begrenset fargeskala.

Telhaug har vært tilknyttet Art Gallery Linn siden 2021, hvor han har solgt mange arbeider og høstet mye rosende omtale fra besøkende. I forbindelse med årets realityserie Mesternes mester på NRK har Telhaug hatt mange forespørsler fordi det hang innkjøpte malerier av ham i villaen der idrettsstjernene bodde.

https://www.fvn.no/magasin/i/kE5o0j/de-bor-i-mesternes-mester-huset

https://www.dagbladet.no/mote-og-livsstil/de-eier-luksushuset-i-mesternes-mester/80778552

Dag Telhaug (f. 1950) er utdannet ved Statens formingsskole på Notodden og har hatt kunstneren Ottar Helge Johannesen som mentor i mange år. Telhaug har tatt flere kurs ved Gerlesborgsskolan i Sverige av den anerkjente kunstneren Inger Wallertz. Telhaug har hatt utstillinger over hele Norge, i USA, Tyskland og han er innkjøpt av bl.a. Nærings- og fiskeridepartementet, Equinor, Sparebanken Sør og Lindesnes kommune. Han har hatt flere utsmykningsoppdrag og hadde hovedansvaret for utformingen av Snartemo bautapark i Hægebostad kommune.