Dag Telhaug

Dag Telhaug (f. 1950) er en landskapsmaler med maritime motiver som spesialitet. Han søker motiver og maler der han er født og oppvokst i Spangereid rett ved havet, 9 km fra Lindesnes fyr. Telhaug er bosatt i Spangereid.

Telhaugs mentor var kunstneren Ottar Helge Johannessen, som tidligere var hovedlærer (1967-1982) ved Statens kunst- og håndverksskole.

«En viktig ting jeg lærte av Ottar Helge Johannessen, var å gjøre min greie, og aldri kopiere.»

Dag Telhaugs motiver er ofte hentet fra Lista og Jæren der han søker det åpne landskapet, det sterke lyset, havets krefter og den store himmelen. Når han maler foretrekker han å være ute foran motivet, der han prøve å fange øyeblikket, stemningen, farger og lysforhold. Han liker ikke å sitte stille, og når han maler, er det intensivt. Naturen endrer seg litt for fort noen ganger derfor maler han ofte alla prima (vått i vått). Han maler med olje og akryl. 

Båten brukes ofte som motiv i Telhaugs malerier. Båten som bringer en til et bestemmelsessted, styrt eller tilfeldig. Den brukes også som et symbol på livets reise som vi alle er med på. 

«Det er noe med båtmotivet. Tar du bort motoren og bruker seil, kan vinden drive deg hvor du vil. Ute på havet ser du ikke land noe sted. Det blir som å ligge under stjernenatten. Du føler deg liten.»

Bølgene, horisonten og den høye himmelen over vannflaten gir havet et skiftende ansikt. Dette gir også tankene vinger, undring og spørsmål hva finnes bakenfor synsranden. Selv i mørket, hvis det bare er en strime av lys i horisonten er ikke mørket så mørkt, det gir et håp. Bor en ved havet under en høy himmel, blir ofte blåfargen dominerende i maleriene. Blått har så mange uttrykk. Fargen har en uendelighet i seg og som tar deg ut i rommet, og som gir ettertanke, ro og hvile.

Dag Telhaug har deltatt på separat- og gruppeutstillinger over hele Norge, og i USA og Tyskland.

I tillegg til Ottar Helge Johannessen er Telhaug sterkt inspirert av Skagenmalerne og deres lys.