Dag Telhaug

Dag Telhaug (f. 1950) er en landskapsmaler med maritime motiver som spesialitet. Han finner motiver og maler i Spangereid, der han er født og bosatt. Spangereid ligger ved havet, 9 km fra Lindesnes fyr. Han er utdannet som kunstner ved Statens kunst- og håndverksskole og han er utdannet lærer.

Telhaugs mentor var kunstneren Ottar Helge Johannessen, som tidligere var hovedlærer (1967-1982) ved Statens kunst- og håndverksskole, gav Telhaug et godt råd: «En viktig ting jeg lærte av Ottar Helge Johannessen, var å gjøre min greie, og aldri kopiere.»

Dag Telhaugs motiver er hentet fra Lindesnes, Lista og Jæren der han søker det åpne landskapet, det sterke lyset, havets krefter og den store himmelen. Når han maler foretrekker han å være ute foran motivet, der han prøve å fange øyeblikket, stemningen, farger og lysforhold. Han liker ikke å sitte stille, og når han maler, er det intensivt. Naturen endrer seg litt for fort noen ganger derfor maler han i akryl, mest alla prima (vått i vått).

Båten er ofte et blikkfang i Telhaugs malerier. Båten som bringer mennesker til et bestemmelsessted, styrt eller tilfeldig. Den brukes også som et symbol på livets reise som vi alle er med på. «Det er noe med båtmotivet. Tar du bort motoren og bruker seil, kan vinden drive deg hvor du vil. Ute på havet ser du ikke land noe sted. Det blir som å ligge under stjernenatten. Du føler deg liten.»

Bølgene, horisonten og den høye himmelen over vannflaten gir havet et skiftende ansikt. Dette gir også tankene vinger, undring og spørsmål hva finnes bakenfor synsranden. Selv i mørket, hvis det bare er en strime av lys i horisonten er ikke mørket så mørkt, det gir et håp. Bor en ved havet under en høy himmel, blir ofte blåfargen dominerende i maleriene. Den har så mange uttrykk, blåfargen med en uendelighet i seg og som tar deg ut i rommet og gir ettertanke, ro og hvile.

Dag Telhaug har deltatt på separat- og gruppeutstillinger over hele Norge, og i USA og Tyskland. Han er innkjøpt av mange offentlige og private institusjoner.

Han er sterkt inspirert av Skagenmalerne. De ble tiltrukket av det sterke sommerlyset og de nordiske fargene. I Telhaugs kunstnerskap ser vi likhetstrekk med Skagenmalernes realistiske friluftsmalerier og deres intense lysskildringer med rike valører.