Marius Martinussen

Marius Martinussen viser en samling av sine nyeste abstrakte malerier. Utstillingen, "Prismer, Portaler og Gardiner," utforsker komplekse geometriske former, lysrefleksjoner, og dynamiske fargekombinasjoner. Martinussens arbeider, kjent for sine prisme-lignende diamanter, abstraherte vindusgardiner, og dyptgående tunnelvisjoner, inviterer betrakteren til å fordype seg i en verden av visuell rikdom og oppdagelse. Hvert maleri utfordrer våre oppfatninger av rom og lys, og skaper en unik estetisk opplevelse som berører både sansene og fantasien.

Utstillingen viser serier med bilder skapt ved hjelp av airbrush-teknikker og store mengder maskeringstape. De nøyaktige linjene skaper en ren og presis overgang mellom monokrone fargefelt. Martinussen er en dyktig kolorist og bildene hans er fargesterke og ekstravagante med et bredt register av referanser til populærkulturen og reklame. Fargekombinasjonene skaper et dynamisk uttrykk som gir assosiasjoner til storbyens lysskilt og graffiti. Kunsthistorisk kan Martinussen knyttes til amerikansk pop art, ekspresjonisme og modernistisk abstraksjon. Han nærmer seg maleriets problemstillinger og utfordringer gjennom formale eksperimenter, men også gjennom referanser til kunsthistorien ved bruk av ulike stiluttrykk og kunstteori. Hvert kunstverk i denne utstillingen er et resultat av nøye og dedikert arbeid i atelieret. Lagene av maling viser den tid og innsats som er investert i hver enkelt komposisjon. De livlige motivene inviterer betrakteren til å bli med på en visuell reise der farger, teksturer og geometriske former smelter sammen.

I serien Multivers vises 40 små malerier i størrelse 40 x 30 cm. Alle bildene er komponert etter samme prinsipp; sidene i formatet deles opp i det gylne snitt, som igjen deles inn i mindre deler, også etter det gylne snitt. Alle snittpunktene brukes til å trekke linjer som danner flater, som igjen danner grunnlag for komposisjonen. Prosessen gjentas i hvert lag til bildet er ferdig. Serien er inspirert av et tankeeksperiment hentet fra Netflix-serien «På jakt etter evigheten» (2022). I TV-serien gjør fremstående matematikere, partikkelfysikere og kosmologer dypdykk inn i uendeligheten og dens ufattelige implikasjoner for universet.

«Diamant»-bildene er skapt ved hjelp av maskeringstape og spraymaling, og de geometriske formene og strukturene er basert på det gylne snitt. Maleriene er resultatet av en omfattende lagprosess som strekker seg over flere måneder for hvert verk. Hvert strøk og hvert lag er nøye påført med airbrush-teknikker for å oppnå ønsket resultat. Ingenting i disse kunstverkene er overlatt til tilfeldighetene; hver komposisjon følger et sett med regler som styrer deres skapelse og skaper et sammenhengende og harmonisk visuelt språk gjennom hele utstillingen.

Bildene med vertikale striper tilhører Curtain paintings-serien hvor Martinussen tilfører vibrerende farger og intrikate geometriske former. De mørke partiene gir en effekt som kan minne om skyggesiden av trestammer, ild som slikker eller folder i et sceneteppe. Dualismen mellom abstrakt og figurativt, geometrisk og organisk, harde og myke overganger viser den intrikate forbindelsen mellom kultur og natur i hans bilder.

Martinussen lar seg inspirere av den pulserende mosaikken av det urbane landskapet og farger fra naturen. Gjennom en kombinasjon av farger fra modne kombinasjoner skapes det visuelt slående malerier som utforsker kontrasten mellom dristige og iøynefallende elementer, samt mykere og nyanserte fargefelt som varierer i opasitet.

Art Gallery Linn inviterer deg til å oppleve utstillingen Prismer, Portaler og Gardiner og la deg bli fascinert av de visuelle komposisjonene og fargepalettene som utfordrer og beriker sansene dine. Martinussens bilder kan oppleves forvirrende når betrakterens blikk flyttes rastløst over motivene. Det er vanskelig å vite hvor betrakteren skal stå i rommet for optimal lesning av bildene. Dette spørsmålet fremprovoserer en tilstand som er sted mellom ubehag, irritasjon, energi, fascinasjon og meditasjon – som er et privilegert og givende sted å oppholde seg. Slik åpner kunsten opp for nye perspektiver og livserfaringer.

Marius Martinussen er født i Kristiansand (1978) og oppvokst i Arendal. Bor og arbeider i Oslo. Utdannet ved Kunstakademiet i Trondheim og Kunstakademiet i Helsinki. Han har hatt en lang rekke utstillinger i både inn- og utland, blant annet på Kunstnerforbundet, Kunstsenteret i Møre og Romsdal, Galleri F15, Galleri QB, Bomuldsfabriken, Kunstverket Galleri, Galleri Brandstrup, Trondheim Kunstforening, samt utstillinger i Berlin, Amsterdam og Helsinki. Hans verk er blitt kjøpt inn til mange samlinger blant annet; Norsk Kulturråd, Norges Bank, Trondheim kunstmuseum Sørlandet Kunstmuseum og Haugalandmuseet-Haugesund billedgalleri.