Pressemelding

Publisert: 7. juni 2024

Sommerutstilling åpner lørdag 15. juni kl. 12.00
- malerier

MARIUS MARTINUSSEN

Art Gallery Linn er stolte av å presentere utstillingen Prismer, Portaler og Gardiner

I sommerutstillingen presenterer Martinussen en samling av sine nyeste abstrakte malerier. Utstillingen, "Prismer, Portaler og Gardiner," utforsker komplekse geometriske former, lysrefleksjoner, og dynamiske fargekombinasjoner. Martinussens arbeider, kjent for sine prisme-lignende diamanter, abstraherte vindusgardiner, og dyptgående tunnelvisjoner, inviterer betrakteren til å fordype seg i en verden av visuell rikdom og oppdagelse. Hvert maleri utfordrer våre oppfatninger av rom og lys, og skaper en unik estetisk opplevelse som berører både sansene og fantasien.

Marius Martinussen er født i Kristiansand og oppvokst i Arendal. 

Utstillingen viser serier med bilder skapt ved hjelp av airbrush-teknikker og store mengder maskeringstape. De nøyaktige linjene skaper en ren og presis overgang mellom monokrone fargefelt. Martinussen er en dyktig kolorist og bildene hans er fargesterke og ekstravagante med et bredt register av referanser til populærkulturen og reklame. Fargekombinasjonene skaper et dynamisk uttrykk som gir assosiasjoner til storbyens lysskilt og graffiti.

Kunsthistorisk kan Martinussen knyttes til amerikansk pop art, ekspresjonisme og modernistisk abstraksjon. Han nærmer seg maleriets problemstillinger og utfordringer gjennom formale eksperimenter, men også gjennom referanser til kunsthistorien ved bruk av ulike stiluttrykk og kunstteori. Hvert kunstverk i denne utstillingen er et resultat av nøye og dedikert arbeid i atelieret. Lagene av maling viser den tid og innsats som er investert i hver enkelt komposisjon. De livlige motivene inviterer betrakteren til å bli med på en visuell reise der farger, teksturer og geometriske former smelter sammen.

I serien Multivers vises 40 små malerier i størrelse 40 x 30 cm. Alle bildene er komponert etter samme prinsipp; sidene i formatet deles opp i det gylne snitt, som igjen deles inn i mindre deler, også etter det gylne snitt. Alle snittpunktene brukes til å trekke linjer som danner flater, som igjen danner grunnlag for komposisjonen. Prosessen gjentas i hvert lag til bildet er ferdig. Serien er inspirert av et tankeeksperiment hentet fra Netflix-serien «På jakt etter evigheten» (2022). I TV-serien gjør fremstående matematikere, partikkelfysikere og kosmologer dypdykk inn i uendeligheten og dens ufattelige implikasjoner for universet.

Bildene med vertikale striper tilhører Curtain paintings-serien hvor Martinussen tilfører vibrerende farger og intrikate geometriske former. De mørke partiene gir en effekt som kan minne om skyggesiden av trestammer, ild som slikker eller folder i et sceneteppe. Dualismen mellom abstrakt og figurativt, geometrisk og organisk, harde og myke overganger viser den intrikate forbindelsen mellom kultur og natur i hans bilder.

Marius Martinussen bor og arbeider i Oslo. Utdannet ved Kunstakademiet i Trondheim og Kunstakademiet i Helsinki. Han har hatt en lang rekke utstillinger i både inn- og utland, blant annet på Kunstnerforbundet, Kunstsenteret i Møre og Romsdal, Galleri F15, Galleri QB, Bomuldsfabriken, Kunstverket Galleri, Galleri Brandstrup, Trondheim Kunstforening, samt utstillinger i Berlin, Amsterdam og Helsinki. Hans verk er blitt kjøpt inn til mange samlinger blant annet; Norsk Kulturråd, Norges Bank, Trondheim kunstmuseum Sørlandet Kunstmuseum og Haugalandmuseet-Haugesund billedgalleri.

Marius Martinussen er tilgjengelig for intervju i Art Gallery Linn fredag 14. juni kl. 12-16 og lørdag 15. juni kl. 13-15, mobil 917 34 176. https://www.instagram.com/mariusmartinussenart/

Åpningstale ved Tor Kristian Ludvigsen, kultur- og idrettsutvalgets leder i Kristiansand kommune.

Siste visningsdag er lørdag 3. august 2024.  

PRESSEKONTAKT
Daglig leder/kurator Anja Nilsen, mobil 477 18 166, art@online.no

Festningsgata 34 – Kristiansand
https://artgallerylinn.no/
https://www.instagram.com/artgallerylinn/