Vinterutstilling 2023-2024

In Search of Memories

PRESSEMELDING

Publisert: 27. oktober 2023

VINTERUTSTILLING 2023-2024 åpner lørdag 4. november kl. 15.00
- Smidd og sveiset stål


MONICA OG BENJAMIN KJELLMAN-CHAPIN

Art Gallery Linn er stolte av å presentere utstillingen In Search of Memories

Salgststillingen viser 19 metallskulpturer av ekteparet Monica og Benjamin Kjellman-Chapin. Begge har bred erfaring som kunsthåndverkere og svennebrev i smedfaget. De eier og driver smia KjellmanChapin Smeder som ligger på eiendommen til Næs Jernverksmuseum i Tvedestrand kommune, der de bl.a. samarbeider med Jernverksmuseet for å restaurere og smi gjenstander for å bevare lokal kultur- og industrihistorie.

Utstillingens skulpturer veksler mellom ulike rektangulære, rigide og lukkede skrin som samtidig viser overaskende åpninger, humpede felt og utstikkende elementer. Utstillingen har flere komiske og lattervekkende skulpturer. Vi viser også organiske, sarte og nesten myke stålskulpturer som smidde naturtro roser og skulpturen Pegasus som selvfølgelig gir betrakterens fantasi vinger.   

Monica og Benjamin inspireres av svært ulike uttrykk og former som en detalj i en bit av naturen, et assyrisk relieff, et essay om russisk konstruktivisme, krummingen i en svanehals eller regndråpenes mønster på vinduet. Formbarheten og plastisiteten i materialet spiller på lag med tilfeldige inntrykk, som fører til nye ideer, nye former og nye måter å manipulere metallet på.

«Vi er interessert i alle slags former og uttrykk, men er særlig glad i Art Nouveau (Jugendstil) og Art Deco, pluss modernismen fra midten av nittenhundretallet. Med utgangspunkt i disse inspirasjonskildene søker vi å skape noe som er nytt og som snakker til samtida. I løpet av uka har vi satt av egne dager til utforsking av materialets plastiske potensial. Det gir oss armslag til å finne nye kunstneriske uttrykk […] og nye anvendelser av metall i interiør og dekor.» 

I smia produserer de stål- og jernprodukter på bestilling og de arbeider kunstnerisk med kunstobjekter og skulpturer. De arbeider dedikert for å finne nye uttrykk basert på det tradisjonsrike håndverket. Ornamentikk og dekor har gjennom tidene vært innlemmet i smedens virke. Kjellman-Chapin ønsker å bevare det tradisjonelle håndverket, men også å føre det videre inn i vår egen tid.

«Smijernet tilfører noe som andre materialer ikke kan konkurrere med. Metallets egenart, det synlige håndverket og bestandigheten i metallet skaper en bemerkelsesverdig estetikk i så vel bruksgjenstanden som i kunstverket.»

Monica Kjellman-Chapin OSLO/TVEDESTRAND er utdannet kunsthistoriker med doktorgrad i kunsthistorie fra Boston University og hun har arbeidet som professor i USA. I 2021 bestod hun svenneprøven med karakter meget godt i smedfaget. Monica har skrevet en rekke artikler for fagtidsskrifter og fagbøker, og i 2013 utga hun bok om historien og teorien bak fenomenet kitsch i kunsten. Hun har mottatt flere utmerkelser og stipend, og holdt diverse foredrag. Monica har deltatt i utstillinger internasjonalt og i Norge.

Benjamin Kjellman-Chapin MASSACHUSETTS, USA/TVEDESTRAND (f. 1974) har bachelorgrad fra Atlanta College of Art i metallformgivning og skulptur, og han har svennebrev i smedfaget. Han har deltatt i en rekke utstillinger i europeiske land, og han har levert offentlige utsmykninger i bl.a. Sverige, Danmark, Belgia og Norge. Benjamin har arbeidet i en rekke verksteder, kurs og workshops, først og fremst i USA. Han var fagansvarlig for smedlinja ved Handverksskolen på Hjerleid i Dovre kommune (2012–2017), samt fagansvarlig for smedlærlinger ved Senter for Bygdekultur. I 2015 og 2017 ble Benjamin kåret til norgesmester i smiing.

Kunstnerne er tilgjengelig i Art Gallery Linn for intervju lørdag 5. november kl. 14-16. Monica og Benjamin er også tilgjengelig i sitt verksted i Tvedestrand på dagtid. https://www.kjellmanchapin.no/

Siste visningsdag er 3. februar 2024.  
I tillegg til In Search of Memories viser galleriet sin faste salgsutstilling av original samtidskunst av regionale, nasjonale og internasjonale billedkunstnere.

PRESSEKONTAKT
Kunstkonsulent Anja Nilsen, mobil 477 18 166, anjanils@online.no
Daglig leder Espen Hennig-Olsen, mobil 913 05 911, artlinn@online.no

Festningsgata 34 - Kristiansand
https://artgallerylinn.no/

https://www.facebook.com/Art-Gallery-Linn-105096621884173

https://www.instagram.com/artgallerylinn/

Åpningstider
Tirsdag - Fredag  12 - 17
Lørdag  12 - 16
Søndag - Mandag  Stengt